GSO voor woningcorporaties

Woningcorporaties worstelen met het formuleren en het handhaven van een schotelbeleid. Eén van de grootste misvatting is dat glasvezel of internet een alternatief zou zijn voor satelliettelevisie. Waarom willen bewoners televisie via satelliet? Het antwoord is simpel en verklaart ook waarom de gevels nog steeds vol met satellietschotels zitten. Aanbod en prijs.

Satelliet-tv is het enige medium dat biedt wat bewoners willen

Het aanbod is één van de belangrijkste reden waarom bewoners graag gebruik maken van satelliettelevisie. Geen één ander medium biedt zo veel radio- en tv-zenders als satelliettelevisie. Als woningcorporatie kun je dan wel roepen dat glasvezel schotels overbodig maakt, maar glasvezel is een medium en geen consentleverancier. Als het aanbod op glasvezel hetzelfde is als het aanbod via satelliettelevisie kun je spreken over een alternatief.

Echter provider die via glasvezel dienst wil aanbieden zou met ieder tv-kanaal een auteursrechtelijke overeenkomst moeten sluiten om het kanaal daadwerkelijk te mogen distribueren. Via de satelliet is dit geregeld.

Hetzelfde geldt voor internet  televisie of IPTV, ook hier geldt dat tv-zenders niet zo maar gedistribueerd mogen worden. Een tv-kanaal heeft wel een overeenkomst met de satellietoperator.

GSO vergelijking

GSO is de enige volwaardige oplossing

Bij een GSO-opstelling worden er schotels op het dak van het pand geplaatst die gericht zijn op alle satellietaanbieders van Europa, Noord-Afrika en de Arabische landen. Hierdoor kan het complete aanbod van zenders uit deze landen doorgegeven worden aan de bewoners van het pand. Bewoners ontvangen hierdoor gratis hun favoriete zenders net als bij een eigen geplaatste schotel op het balkon. De corporatie kan die individuele schotel dan verbieden, want er wordt een volwaardig alternatief geboden. Anders dan bij andere infrastructuren zijn bij GSO alle uitzendrechten afgedekt en kan dus het complete aanbod doorgegeven worden.