Nederlandse televisie in een handomdraai met de EISS – Easy Install Satellite System

Nederlandse televisie in een handomdraai met de EISS – Easy Install Satellite System

Eenvoudiger gaat het niet worden

Ieder jaar zie ik weer hetzelfde gebeuren op de camping. Nadat een caravan op de juiste plaats is gemanoeuvreerd gaat de disselbak van de caravan open en komt er een satellietschotel tevoorschijn.  Meestal loop ik dan naar binnen om snel een koud biertje te pakken en een zak met nootjes, de voorstelling gaat beginnen… Ik zal u het verhaal besparen, maar vaak eindigt het na ongeveer 30 minuten stoeien met een geïrriteerde man en een chagrijnige vrouw. Dat is dan ook het moment dat ik nonchalant ‘kennis kom maken’ en vraag of ik kan helpen.  Dit scenario is met de EISS verleden tijd.

Vrij zicht
Met het uitrichten van een satellietschotel heb je met een paar zaken rekening te houden. Ten eerste een satellietschotel moet vrij zicht hebben naar de satelliet. Satellieten bevinden zich in een geostationaire baan rond de aarde. Deze geostationaire baan bevindt zich ongeveer 36 duizend kilometer boven de evenaar. Mocht u op vakantie zijn in Nederland, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië en noem de West Europese landen maar op, dan moet de satellietschotel altijd naar het zuiden kijken. In de kijkrichting van de satellietschotel mogen ook geen obstakels zitten, deze storen het signalen en kunnen leiden tot slecht of geen beeld.

Vlakke ondergrond
Naast vrij zicht is ook een vlakke ondergrond nodig. Dit is, zeker op een camping, vaak een probleem. Graspollen en kuilen zorgen dat een statief waarop de satellietschotel worden gemonteerd niet waterpas geplaatst kan worden. Oneffenheden in de ondergrond bemoeilijkt het goed uitrichten van de satellietschotel enorm.

Uitrichten
Bij het uitrichten heb je praktisch gezien te maken met drie waardes: elevatie, azimut en kruispolarisatie.  Dit klinkt heel technisch, maar het valt heel erg mee.
Elevatie is niets anders dan de kijkhoek ten opzichte van de horizon. De satellieten bevinden zich in een geostationaire baan boven de evenaar. Hoe zuidelijker we gaan hoe groter de hoek. Heel simpel gezegd als we op vakantie zouden gaan in een land dat precies onder de evenaar zou zitten (we zitten dan ergens in midden Afrika), dan kijkt de satellietschotel recht omhoog.  Deze waarde is dus variabel, zo is de elevatiehoek in Nederland rond de 29 graden. Mocht u rond Barcelona uw caravan willen stallen dan is deze waarde 39 graden.
Een ander moeilijk woord is de kruispolarisatie. De aarde is rond, dit zal u hopelijk niet verrassen. Satellieten in een geostationaire baan hebben allemaal een eigen vaste plek in deze baan. Zie het maar als een vast adres. Zo zenden de Nederlandse televisiezenders uit via de Astra 23.5 graden Oost.  Deze nulmeridiaan loopt globaal van de noordpool over Greenwich naar de zuidpool. West Europese landen bevinden zich ten oosten van deze Nulmeridiaan. De positie van de te ontvangen satelliet is belangrijk voor het instellen van de kruispolarisatie. We willen dat de signalen loodrecht op de satellietschotel terecht komen maar helaas is de aarde rond dus moeten we een correctie uitvoeren. Dit wordt de kruispolarisatie instelling genoemd.
Azimut is de kompaswaarde en ook afhankelijk van uw vakantieplekje. Voor de padvinders onder ons een bekend gegeven. Echter voor de meeste een grote uitdaging. Gelukkig komt hier één van de unieke eigenschappen van EISS om de hoek kijken.

Easy Install Satellite System
Het waterpas zetten van de statief is met EISS een eitje. Beschouw het als een automatisch levelsysteem voor uw caravan.  Doordat de buis het statief van EISS vrij kan bewegen kunt u deze altijd waterpas zetten. Zodra de ingebouwde waterpas aangeeft dat deze loodrecht staat schuift u de buis naar beneden en pint u deze vast.
Middels het meegeleverde kaartje kunt u de elevatiehoek en kruispolarisatiewaarde bepalen en deze alvast instellen. Dit is zeer eenvoudig te doen door middel van een draaiknop op de mount. Nu hoeft u alleen nog maar de satellietschotel voorzichtig te draaien totdat u beeld heeft. Zo simpel is het.