Positie satellietschotel bepalen
Wat is een goede positie voor het plaatsen van een satellietschotel. Een consument zal de satellietschotel zo onopvallend mogelijk geplaatst willen hebben. Maar een satellietschotel moet altijd vrij zicht hebben naar de te ontvangen satelliet. Voor ontvangst van ASTRA 19.2 en 23.5 in Nederland heeft een satellietschotel vrij zicht nodig tussen de 160 en 165 graden. Middels een kompas kunt u vrij snel en effectief vaststellen wat de kijkrichting van de satellietschotel moet zijn (Azimut).

azimutelevatie

 

Een andere belangrijke waarde is de elevatie: dit is de hoek waarbij de satellietschotel ten opzichte van de horizon naar boven kijkt om de satelliet te kunnen ontvangen.  Omdat de satellieten zich in een geostationaire baan boven de evenaar begeven, is de elevatie afhankelijk van de afstand tussen de evenaar en de positie waar u de satellietschotel gaat installeren.

De elevatie instelling voor een ASTRA satellietschotel geplaatst in Amsterdam is 28,61°, voor dezelfde satellietschotel in Brussel moet de elevatie op 30° worden gezet. Een satellietschotel direct op de evenaar zou dus recht (90°) omhoog kijken.

 

Azimuth en elevatie kaart voor Astra 19.2 positie

Azimuth_Elev